Również długotrwałe treningi aerobowe, powyżej 40 minut. Jeśli zawsze chciałeś zacząć treningi w domu - zrób to! Ważne jest także ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, bowiem pobudzają produkcję prostaglandyn COX2, nasilających objawy endometriozy i podtrzymujących stan zapalny, ból, gorączkę i obrzęki. GLA przekształcany jest w DGLA a ten dalej w prostaglandyny typu 1 (mają podobne działanie do prostaglandyn typu 3). Najlepszym źródłem GLA jest olej z wiesiołka i ogórecznika. Podwyższony poziom hormonu stresu negatywnie wpływa na pracę tarczycy, przez co tkanki stają się „oporne” na działanie jej hormonów. Błonnik ma ogromne znaczenie w endometriozie ze względu na jego funkcje w zmniejszaniu puli dostępnych estrogenów, a wiec w zmniejszaniu objawów endometriozy oraz uregulowaniu poziomu hormonów tarczycowych. Najlepiej, by było ono najwyższej jakości (np. z ryb słodkowodnych, morskich i oceanicznych oraz drobiu z hodowli naturalnych) i w ograniczonym zakresie. W przypadku sklepów i hodowli ekologicznych jest to żywność z certyfikatem, objęta specjalnym nadzorem. 2. Zamień mąkę białą na mąkę razową. 3. Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe). Zawiera ona wszystkie składniki pokarmowe w ilościach przewidzianych dla człowieka zdrowego. Ważne przy tym, aby ustalić sobie dzienny limit kalorii - w końcu nawet najzdrowszych rzeczy też nie można jeść w dowolnych ilościach. Pokusa zostawienia malucha samego przy komputerze, dla zmęczonego obowiązkami rodzica jest bardzo atrakcyjna. Terapia żywieniowa przy endometriozie powinna opierać się na fakcie, że estrogen sprzyja ciągłemu wzrostowi niewłaściwie umieszczonych komórek endometrium.
Dieta w endometriozie powinna być bogata w warzywa i owoce, które dostarczają przeciwutleniaczy - antyoksydantów działających przeciwzapalnie i chroniących komórki przed uszkodzeniami. Rolą racjonalnego odżywiania jest dostarczenie odpowiednich kwasów tłuszczowych, wzmocnienie odporności organizmu, dostarczenie antyoksydantów wyciszających stany zapalne oraz błonnika. Są one źródłem wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, a także błonnika, wapnia, witamin A, B i E oraz i licznych mikro- i makroelementów. Prowadzona na dłuższą metę dieta Dukana powoduje niedobór wielu witamin. Na przykład kapusta kiszona jest bogatym źródłem wielu potrzebnych dziecku składników, zwłaszcza witaminy C. Szczególnie korzystne jest spożywanie jej zimą (zamiast cytrusów). Zimą najlepsze są przetwory i kiszonki - zwiększają naszą odporność na infekcje i wzmacniają nasz organizm. Organizm człowieka jest tak zaprogramowany, żeby w poszczególnych porach roku dostarczać odpowiedniej ilości energii witamin i składników mineralnych. Bogata w wartościowe produkty pełne witamin i mikroelementów wzmacniających odporność. Wybierając produkty trzymajmy się zasady - kupuję te, które nie są fabrycznie zapakowane, czyli np. warzywa na lokalnym bazarze czy mięso od lokalnego dostawcy. Zaleca się czerwone mięso zastąpić drobiem i rybami. Owoce częściowo powinny zastąpić cukier oraz inne niezrównoważone słodkości (słodycze).
W jadłospisie powinny się̨ znaleźć́ warzywa i owoce bogate w witaminy E, C, beta karoten. 9. Podawaj owoce lokalne i sezonowe: jabłka, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest, porzeczki, morele, brzoskwinie, śliwki itd. Jedynym owocem, który można serwować przez cały rok, jest jabłko. 10. Podawaj orzechy i nasiona. 8. Podawaj warzywa kiszone. 6. Codziennie podawaj warzywa lokalne i sezonowe. 7. Podawaj warzywa strączkowe. Inne naturalne produkty, np. zboża, warzywa strączkowe czy glony morskie, można spożywać przez cały rok. Zgłoszenia do grup przyjmujemy przez cały rok. Program zawiera rozwiązania umożliwiające wprowadzanie nieograniczonej liczby wywiadów lub zapisów spożycia dla jednej osoby, nie limituje również liczebności badanych grup. Nie zapomnij również o zamianie tłuszczów nasyconych na oleje roślinne, takie jak np. oliwa z oliwek. 5. Zamień olej rafinowany na oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia i tłoczone na zimno. Ograniczyć do minimum ciasta, makarony, olej palmowy, olej kokosowy, mleko i jogurty pełnotłuste oraz wyroby wędliniarskie. W codziennych posiłkach powinny znaleźć się, zatem źródła zdrowych tłuszczów, takie jak tłuste ryby morskie (np. makrela, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk), olej lniany, olej z orzechów włoskich. Jak zrobić trening interwałowy na rowerze? Trening siłowy to rodzaj ćwiczeń, które można wykonywać wieloma technikami. Ten rodzaj treningu można z łatwością dostosować do trenującego. Głównym celem treningu jest nabywanie i rozwijanie kompetencji społecznych i komunikacyjnych oraz modyfikacja negatywnych doświadczeń związanych z byciem w sytuacjach społecznych, a tym samym zmniejszenie doświadczanego napięcia i zwiększenie samooceny.